Качеството на хляба във Варна се подобрява

stat 16:43  |  12 февруари 2018 | | / Калин Каменов /  
Във Варна се търгуват около 120 000 хляба на ден Във Варна се търгуват около 120 000 хляба на ден
Сн.: Shutterstock

Качеството на хляба във Варна през годините се подобрява, а хранителните навици и културата на варненци като потребители започват да стават все по-добри.
По качество продукцията на някои местни хлебопроизводители се доближава до средноевропейските. Естествено е и да държат малко по-висока цена. Това заяви за Дарик Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Големите търговски вериги притискат производителите с различни изисквания. При това, при печалба, която може да достигне и надхвърли 40 на сто.

„Да си търговец определено е по-печелившо и по-благодатно за бизнес. За съжаление ние, като производители, търпим негативите, цялото общество гледа производителя и цената. При отношенията търговец-производител в България търговецът има решаващата, по-силната роля. Така е наложен пазарът”, коментира бизнесменът, който управлява една от големите фирми за производство на хляб.

На ден във Варна се продават по около 120 000 хляба. През лятото обаче потреблението на насъщния скача с 20 на сто, разкри председателят на местните хлебари.

„Увеличаване на цената на тока за бизнеса неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба. Всеки производител има своя ценова политика и затова трудно може да се каже с колко точно може да скочи цената на хляба“, обясни Бонев.

Според него по-скъпият ток ще повлияе и на цената на брашното и всички останали суровини, които се използват в бранша.
Премиери

Матилда

Матилда

"Matilda", "Mathilde": Любовта между руския император Николай Втори (Ларс Айдингер) и...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК