Предлагали на Ретро музея във Варна ”Москвич” за 20 000 лв.

stat 15:50  |  13 ноември 2017 | | / Редактор Десислава Димитрова /  
По време на соца много хора караха ”Москвич”-и По време на соца много хора караха ”Москвич”-и
Сн.: Ретро музей - Варна

Ретро манията през последните години е вдигнала цените на социалистическите автомобили, вече искат за „Москвич” 20 000 лева.
Да си купи старата кола на тази цена предложили на собственика на Ретро музея във Варна Цветан Атанасов.

"Човекът чул, че има ретро музей, влязъл в гаража, видял "Москвича"-а на дядо си и ми предложи тази цена. Имал съм няколко такива случая, много съм се смял - бяха пуснали и оферта - 30 кибритчета за 800 лева, което е пълен абсурд. Но пък са ни подарявали три коли, с идеята да се реставрират и показват в музея. Носталгията по соца е силна. Самата дума ретро не беше на мода допреди три години, а сега я има във всяка реклама. Ако има кадри от миналото, е знак за качество. Навремето може да е имало малко, но бяхме сигурни, че е истинско. Сега си купуваме опаковки”, разказа пред Дарик радио Атанасов.

В неговия музей вече има 62 реставрирани коли от социалистическата епоха, като всичките са в движение. Някои от посетителите са се връщали по 7 пъти. Според Атанасов в музея ги води носталгията.

„Всеки ден виждам разплакани хора. Те си спомнят кога са били ученици, виждат си любими предмети от младостта – тетрадка, химикал. Тогава имаше сигурност, спокойствие, нямаше го разделението. Чужденците от бившия соц блок също имат интерес, тъй като ние имаме неща не само от България. Имаме пъстра гама от немски играчки, например. И те виждат и предмети от техните страни. Сега правим 10 нови витрини с крони, злоти, рубли, която ще бъде разположена до тази с българските левове”, каза още той.

Най-голям интерес сред посетителите предизвиква восъчната фигура на Тодор Живков, която е поставена на централно място в музея до Леонид Брежнев. Първоначално са изработени две глави на Живков – усмихнат и по-сериозен. Внукът му Тодор Славков избрал втория вариант. Сега се изработва втора фигура с усмихнатото изражение, която да бъде сложена и в другия музей. Така Живков ще бъде единственият с две фигури, обясни Атанасов.

В залата с восъчни фигури са изложени още Путин, Тръмп, Меси, Роналдо, мистър Бийн, а последното попълнение е Криско.

Позата на фигурата, дрехите и изработката се обсъждат предварително. Така се решава в коя роля или поза да бъдат пресъздадени актьорите. Неописуемо е, когато техни роднини видят фигурите, споделя Атанасов. Съпругата на Кирил Господинов припаднала когато се изправила пред образа му.

Всички фигури са правени у нас с близък до човешката кожа материал, който не позволява да се правят корекции впоследствие. Българските са доста по-реалистични от английските, твърди собственикът на музея.

Цветан Атанасов не крие, че е имал предложения да се включи в политиката, но е отказал предложенията от различни партии.


Премиери

Бърлога на крадци

Бърлога на крадци

Напрегнат екшън за специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки...

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК