МС дава 85 млн. лв. за отпушване на трафика във Варна

stat 17:23  |  11 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Общинската администрация вече качи на сайта си информация за предстоящото отчуждаване на четири частни имота Общинската администрация вече качи на сайта си информация за предстоящото отчуждаване на четири частни имота
Сн.: Dir.bg

Правителството отпуска 85 млн. лв. на бюджета на Община Варна за инфраструктурни проекти.
Парите се отпускат за изграждане на бул. „Васил Левски“ - в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“, и за изграждане на пробив на бул. „Сливница“ от бул. „Ян Хунияди“ до бул. „Атанас Москов“, реши Министерският съвет.

Целта на двата проекта е облекчаване на трафика и минимизиране на задръстванията по основните пътни артерии в града.

Вторият етап на бул. „Левски“, т. нар. „пробив“, предвижда разширяване на булеварда, който ще стане с две платна с по три ленти, и с две локални платна с по две ленти.

Ще бъдат изградени 6 рампи за вливане и отливане от булеварда към обслужващите платна.

Пресичането на ул. „Прилеп“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Сливица“, бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Кракра“ ще се осъществява на различни нива, като бул. „Левски“ ще преминава под тях.

В Общия устройствен план на Варна трасето е предвидено като градска магистрала - улица II клас, от първостепенната улична мрежа със стратегическо значение за града.

Строителните дейности се извършват едновременно от двете страни на трасето, работи се по южното обслужващо платно на бул. „Левски“ - от бул. „Сливница“ до бул. Вл. Варненчик“, включително с дейности по подмяна на подземните комуникации.

Ремонт на останалата част на булеварда - от кръстовището с ул. "Подвис" до бул. "Осми приморски полк", ще бъде извършен със средства по проект по ОП "Региони в растеж", на стойност 6,8 млн. лв., разработен от Община Варна.

Вторият инфраструктурен проект, който получи финансиране от правителството, е изграждане на продължение на бул. "Сливница" - в участъка между бул. "Янош Хуняди" и бул. "Атанас Москов", и качване на АМ "Хемус“. Целта е извеждане на тежкотоварния трафик от магистралата директно към пристанището.

Отчуждават имоти за реконструкцията

Общинската администрация вече качи на сайта си информация за предстоящото отчуждаване на четири частни имота, попадащи в трасето на предстоящата реконструкция на бул. "Васил Левски".

Според публикуваната информация за тях Варна ще плати общо около 70 хил. лв., или по около 170 лв. на квадратен метър. Имотите, за които вече е в ход процедура по отчуждаване, са с площ от 140 до 200 кв.м.

Общият брой на имотите, които предстои да бъдат отчуждени в хода на подготовката за изпълнението на инфраструктурни проекти в община Варна в следващите три години, е над 200, съобщава "Дневник".

Заради предстоящите строителни работи общината е започнала и разчистване на терени, попадащи в ромското гето "Максуда".

Пак заради пътните строежи по проекта трябва да започне и премахване на временни търговски обекти, разположени край бул. "Васил Левски". Собствениците и наемателите им обаче имаха само 6 дни, за да изнесат оборудването и стоките си от тях, както и да премахнат павилионите, след като от администрацията на районното кметство "Приморски" публикуваха уведомлението за това едва на 4 октомври т.г.

Така от днес община Варна вече има право да премахне павилионите за сметка на собствениците, без да носи отговорност за имуществото им.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК