Уволниха още една варненска прокурорка заради запой

stat 16:01  |  11 октомври 2017 | | / Редактор Десислава Димитрова /  
И районната прокурорка на Варна беше отстранена заради същия случай И районната прокурорка на Варна беше отстранена заради същия случай
Сн.: Официален сайт

Зам.-районната прокурорка на Варна Милена Даскалова е освободена от ръководна длъжност.
Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по образуваното срещу нея дисциплинарно производство заради скандала от преди няколко месеца  със запой в работно време, съобщи "Правен свят".

Тогава от прокуратурата съобщиха, че на 13 март Даскалова и бившата вече районна прокурорка на Варна Цветанка Гетова (също уволнена заради това) напуснали работните си места по обяд и отишли в заведение, където останали до вечерта.

За посещението на двете явно веднага е бил подаден сигнал, защото на място пристигнали проверяващи горестоящи прокурори, които видели двете си колежки в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон, който до 15,30 часа показал консумация на 6 ракии, две чаши с уиски и 2 бири. След това проверяващите си тръгнали, но Гетова и Даскалова останали до 21 ч.

По случая бяха образувани дисциплинарни производства срещу двете за уронване престижа на съдебната власт и неизпълнени служебни задължения. Преди 3 седмици предишният състав на Прокурорската колегия наложи същото наказание и на Гетова с 8 гласа "за" и един "против". Днес наказанието на Даскалова беше подкрепено от всички 11 членове на колегията.

Срещу Гетова и Даскалова има дисциплинарни дела и за случай от края на м. г., когато жена подала сигнал в МВР срещу мъжа, с когото живее, защото я заплашил с убийство. Особеното в казуса е, че въпросният човек вече е бил осъждан за убийството на първата му съпруга. След като разбрали за случая, Гетова и Даскалова се намесили в работата на прокурор и на разследващ полицай, като прекъснали разпита на пострадалата. След това обяснили на жената, че с подадената жалба може да вкара мъжа в затвора, а той имал много познати и не бил това начинът да се защити. Жената била разубедена и се отказала от сигнала си. Заради този случай главният прокурор Сотир Цацаров беше поискал уволнението на Гетова.

През май пък Цацаров командирова Гетова като редови прокурор във Видин за 3 месеца, а Даскалова беше пратена в Монтана, но срокът на командироването им изтече. Даскалова беше и отстранена от ръководна длъжност за 3 месеца, но срокът изтече през септември.


Премиери

Малък голям живот

Малък голям живот

В един илюзорен свят, норвежки учен намира решение за пренаселването на Земята - смалява хората...

Без последна спирка

Без последна спирка

Бизнесмен е въвлечен в криминален заговор, докато пътува по ежедневния маршрут към дома си - след...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК