Изтрити пешеходни пътеки до училищата

stat 09:21  |  13 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Броени дни преди началото на новата учебна година много от пешеходните пътеки в близост до училищата във Варна са изтрити Броени дни преди началото на новата учебна година много от пешеходните пътеки в близост до училищата във Варна са изтрити
Сн.: БНТ

Броени дни преди началото на новата учебна година много от пешеходните пътеки в близост до училищата във Варна са изтрити.
Някои пътни знаци не се виждат от клони на дървета, а 3D куклите, които бяха поставени, за да предупреждават шофьорите, че наблизо пресичат деца, липсват или са изрисувани от вандали.

Пътната маркировка във Варна традиционно се обновява през септември за да бъде по-безопасно придвижването на учениците до класните стаи. На много места обаче, скоро след като пешеходните пътеки са били пребоядисани, отново са незабележими за шофьорите. Друг проблем са скритите в клоните пътните знаци.

“Сега подрязаха малко дърветата - 2 дена точно преди първия учебен ден, иначе почти не се вижда знакът от дърветата”, коментира варненецът Тодор Атанасов пред БНТ.

“Не се поддържат пешеходните пътеки, да не говорим, че водачите, ако не са от града, даже не виждат, че има пешеходна пътека и спират на косъм“, казва професионалният шофьор Иван Иванов.

Училище Димчо Дебелянов се намира в центъра на Варна. Пешеходните пътеки наоколо са изтрити, а шофьорите рядко дават предимство на пешеходците.

“Понякога ни виждат, че сме с дете на пешеходната пътека и продължават. Не спират”, споделя Илияна Сидерова.

Тя казва, че се страхува за сина си всеки път, когато му се налага сам да пресече пътното платно. Опитва се да му създаде добри навици.

“Първо се оглеждам и после ако няма коли преминавам", казва синът й Макси.

Друго опасно място за пресичане във Варна е Шишковата градинка до Училище “Свети Климент Охридски”.

“Говорим в училище за безопасност на движението, безопасни маршрути към дома и излиза детето, хващат го мама или тате за ръчичка и пресичат на възможно “най-подходящото” място”, казва Петко Петков, директор на СУ “Свети Климент Охридски” във Варна.

Личният пример е важен, смятат родителите. Важно е обаче и пътната маркировка да се поддържа. При това не само дни преди началото на учебната година.


Премиери

Викинг

Викинг

"Viking": По исторически документи и викингските "Саги за кралете". Действието се развива през...

Бърлога на крадци

Бърлога на крадци

Напрегнат екшън за специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК