Осъдиха за 24 път рецидивист от Варна, ограбил кондуктор

stat 13:57  |  12 септември 2017 | | / Редактор Десислава Димитрова /  
Мъжът е наркоман, излязъл от затвора преди месеци Мъжът е наркоман, излязъл от затвора преди месеци
Сн.: Shutterstock

Опасен рецидивист бе осъден за 24-и път, след като се призна за виновен за грабеж и сключи споразумение с Окръжна прокуратура-Варна за нова -5-годишна присъда.
32-годишният рецидивист Димо Димов ще лежи за пореден път при строг режим, след като съдът одобри споразумението по обвинение за грабеж на пари със сила от кондуктор на „Градски транспорт“.

На 15 април 2017 г. подсъдимият се качил в автобус №148 от последната спирка в кв. „Владиславово“ и седнал на последната седалка. Кондукторът започнал да таксува пътниците, които били трима-четирима. Димов подал банкнота от 20 лева. Когато служителят на „Градски транспорт“ започнал да връща ресто, опасният рецидивист го хванал за ръката и започнал да дърпа всички банкноти, които държал - около 60 лева.

След като автобусът спрял на спирка, варненецът побягнал навън, последван от ограбения кондуктор, който стискал парите в ръката си. От дърпането им и съпротивата двама мъже паднали на земята. Димов успял да издърпа банкнотите и побягнал.

Кондукторът отново хукнал след него, но не успял да го настигне. На мястото на боричкането обаче останала маратонката на опасния рецидивист, както и част от веществените доказателства по делото. Въпреки това той продължил да тича, като захвърлил другата си обувка в изоставена къща на ул. „Пробуда“.

След като извършителят бил задържан, бил бил разпознат категорично от кондуктора, който получил редица травми.

Изготвената по делото съдебнопсихиатрична експертиза установила, че подсъдимият Димов страда от наркотична зависимост към хероин, но към момента на престъплението е бил в състояние да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си.

Квалификацията на обвинението срещу него за грабеж, представляващ особен рецидив, се определя от предходната му съдимост. Преди да извърши грабежа на служителя на „Градски транспорт“, той е осъждан 23 пъти с влезли в сила присъди. Последният съдебен акт срещу него е влязъл в сила на 16 юни 2016 г., с който му било наложено наказание 7 месеца лишаване от свобода за кражба.

Одобреното от Варненския окръжен съд споразумение влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.


Премиери

Борг-Макенроу

Борг-Макенроу

История за голямото съперничество в света на тениса през 80-те години: между спокойния невъзмутим...

Викинг

Викинг

"Viking": По исторически документи и викингските "Саги за кралете". Действието се развива през...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК