Ще строят исторически парк във Варненско

stat 13:37  |  11 юли 2017 | | / Редактор Виктор Стефанов /  
Областният управител Стоян Пасев Областният управител Стоян Пасев
Сн.: Bulphoto

Инвестиция от 50 милиона евро ще бъде вложена в създаването на голям исторически парк край варненското село Неофит Рилски.
Първата копка на проекта бе направена днес. На тържеството присъстваха областният управител на Варна Стоян Пасев, кметове на общини от Варненския и Шуменския регион, депутати, общественици, предаде БТА.

Паркът ще бъде разположен върху 130 декара, обясни изпълнителният директор на дружеството, което реализира проекта Ивелин Михайлов. Ще са представени няколко епохи. Ще бъде изградено халколитно селище. Тракийската епоха ще е представена с две гробници, дворец на владетел и храм. Римското наследство в страната ни ще бъде представено чрез вила и амфитеатър. Специален кът ще бъде обособен за живота и културата на славяните и прабългарите. Епохата на Първото българско царство ще бъде представена с възстановка на дворец от византийски тип, аналог на този във Велики Преслав. За времената на Второто българско царство ще бъдат взети като прототип сгради от Царевец.

Сред консултантите по проектите, които ще бъдат изпълнени в парка, са проф. Иван Маразов и проф.Маргарита Ваклинова, посочи Михайлов. Ще се работи само с автентични материали - камък, глина, метали. До средата на 2018 г. трябва да бъде готов първият етап от парка, обхващащ халколитната и тракийската епоха. Тогава ще бъдат посрещнати и първите туристи. Окончателно проектът трябва да бъде приключен най-късно до 2022 г.

Паркът може да бъде реализиран изцяло от български инвеститори, уточни Михайлов. По думите му в момента се водят разговори и с компании от Китай, които искат да купят акции. Ако се стигне до споразумение, срокът за изпълнението на целия проект може да бъде съкратен с 2 години.


Премиери

Викинг

Викинг

"Viking": По исторически документи и викингските "Саги за кралете". Действието се развива през...

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК