Иманярката Иванка Черната се размина с условна присъда

stat 16:30  |  16 юни 2017 | | / Редактор Десислава Димитрова /  
Съдът конфискува хиляди старинни монети в полза на държавата Съдът конфискува хиляди старинни монети в полза на държавата
Сн.: Shutterstock

Известната иманярка Иванка Черната се отърва с условна присъда от 2,6 г. с 5-годишен изпитателен срок за държане на 2760 монети от античността и Средновековието
Тя ще трябва да плати и 5000 лева глоба. В полза на държавата пък ще бъдат отнети въпросните медни и сребърни монети, както и други артефакти, открити при претърсванията на нейни имоти.

Присъдата е наложена след одобрено от съда споразумение, което Иванка Иванова е поискала да сключи с прокуратурата, за да не получи ефективна присъда. 

Дейността на 49-годишна жена, която е една от най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява на два адреса огромно количество артефакти, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил "име“ в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г., се казва в съобщението на прокуратурата.

По неотложност били извършени претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти – медни и сребърни монети, датирани основно през Османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I – IV век преди Христа.

Според назначените експертизи иззетите артефакти представлявали систематични колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя. В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа.

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които са открити доказателства за иманярска дейност.

Споразумението е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК