Експертиза: Природен феномен причинил потопа в ”Аспарухово”

stat 12:15  |  16 юни 2017 | | / Лилия Чалева /  
Разрушенията след потопа в ”Аспарухово” през 2014 г. Разрушенията след потопа в ”Аспарухово” през 2014 г.
Сн.: Официална фейсбук страница

Наводнението във варненския квартал “Аспарухово“ преди три години, при което загинаха 13 души, е причинено от природен феномен.
Той се е проявил в резултат на специфично съчетание на климатични и ландшафтни, както и антропогенни фактори. Това сочат данните от изготвената ситуационна експертиза, съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Експертизата показва, че източникът на наводнението е формиралата се висока вълна в следствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфично съчетание на комплекса от природни фактори.

При продължилите два дни валежи земната повърхност е била преовлажнена, а специфичните свойства на почвата и петрографския й състав са създали трудности за проникване на водата в нея и се формирал повърхностен воден отток.

В заключението на експертизата е записано, че основен фактор за жертвите и сериозни материални щети е застрояването на западния охранителен канал, каза още Чавдаров.

Всички жилищни постройки на ул. "Горна студена" от номерата 68 до 50 са построени извън границите на имотите и с изключително голяма плътност на застрояване. Подобна е ситуацията и на ул. "Гривица", където строителството е извършено върху закрита част на западния охранителен канал.

Изводът на експертите е категоричен, че жертвите и материални щети щяха да са значително по-малки, ако тези жилищни сгради не са били изградени в коритото на дерето, на самия път на водата, обясни Чавдаров.

Той допълни, че в същото време тези сгради са поели силата на ударната вълна, като са намалили нейната скорост и височина, като по този начин са предотвратили още по-големи материални щети, а най-вероятно и други човешки жертви.

13-те човешки жертви по време на водното бедствие се дължат и на недостатъчна осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита, каза още прокурор Чавдаров.

Според заключението на вещите лица кметът на Варна е изпълнил задълженията си по организация на плана за защита при бедствия, както и овладяването и преодоляването на последиците от него, временното извеждане и настаняване на пострадалите лица, оценката на състоянието на засегнатите общински имоти, както и при извършването на неотложни възстановителни дейности.

В експертизата вещите лица констатират, че централните органи на изпълнителната власт в лицето на Министерството на регионалното развитие не изпълняват задълженията си за оценка и картографиране на геоложки риск на територията на община Варна, включително на пострадалият от бедствието варненски квартал.

Липсата на такава оценка на риска предопределя и липса на активни действия на всички управленски нива.

"Регистрираните до 2014 г. на територията на община Варна и кв. „Аспарухово“ свлачища са планирани за неотложно укрепване през 2019 година, когато ще бъдат отпуснати 2 млн. лева“, отбеляза Владимир Чавдаров.

Експертизата е изготвена от шестима специалисти от СУ "Св.Климент Охридски" и БАН. Тя е въз основа на личния оглед на експертите, събраните доказателства по делото и резултатите от предишни експертизи.

Чавдаров припомни, че Варненската окръжна прокуратура води досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души в резултат на наводнението на кв. "Аспарухово".

Той допълни, че на този етап досъдебното производство е незавършено, но е дадено разрешение обществеността да бъде информирана за данните от изготвената ситуационната експертиза, назначена по разследването на природното бедствие.

Към момента по досъдебното производство са събрани над 70 тома доказателства, разпитани са над 90 свидетели и са изготвени няколко експертизи.

ДНСК за потопа в "Аспарухово" >>>

АНКЕТА: Какви са причините за трагедията във Варна?Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК