МБАЛ ”Майчин дом” препълнена, лекува на загуба

stat 17:52  |  15 юни 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
„Майчин дом” ще лекува за своя сметка болните до края на юни „Майчин дом” ще лекува за своя сметка болните до края на юни
Сн.: Shutterstock

Варненската Многопрофилна болница за активно лечение „Майчин дом-Варна” обяви, че ще лекува пациенти на загуба.
Лечебното заведение е препълнено и дори има листа с чакащи болни.

Рамковият договор, сключен с касата на 6 юни и подписан с особено мнение от ръководството на болницата, е за общо нови 15 клинични пътеки за дейностите по педиатрия и ортопедия и травматология.

Макар че има нови пътеки, разликата в стойността на лимита за извършените медицинските дейности през юни спрямо май е едва 3931 лева, или по 262 лева на клинична пътека.

Не е ясно на каква база и с каква методика е определен лимитът. За седмица парите са изчерпани, а пациенти продължават да търсят помощ, обясниха от „Майчин дом-Варна”.

Лечебното заведение разполага с три нови отделения, като пациентите се обслужват денонощно и по спешност. Въпреки липсата на средства, пациенти няма да бъдат връщани и „Майчин дом” ще лекува за своя сметка болните до края на юни, увериха от многопрофилната болница във Варна.

За да не отказват лечение на пациентите, от здравното заведение са принудени да трупат задължения.

Ръководството е изпратило жалба до Здравната каса и писмо до Българския лекарски съюз.

От болницата настояват да бъдат направени корекции на стойностите за извършената медицинска дейност за юни и реални прогнози за следващото тримесечие.

„Майчин дом” разполага с най-съвременна техника и апаратура, за да работи по съответните пътеки. В нея работят 39 лекари със специалност, необходима за извършване на дейност по АГ, педиатрия и ортопедия и травматология, за които има сключен договор с касата, както и за урология.

При изчерпвне на лимитите пациентите се записват в списък на чакащи, или си плащат лечението, ако искат да бъдат оперирани. Така коректно здравоосигурените са поставени в неравностойно положение, ако медицинските услуги са след изтичане на лимита, коментират от „Майчин дом”, цитирани от Дарик.

Лечебните заведения трябва да бъдат равнопоставени, парите трябва да следват пациента, а надлимитната дейност да се заплаща от касата, настояват от „Майчин дом-Варна”.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК