Семейство спасява болни животни във ферма край Варна

stat 09:51  |  20 март 2017 | | / Редактор Надежда Христова /  
Първото спасено животно от семейството било магаре Първото спасено животно от семейството било магаре
Сн.: Bulphoto

Семейство спасява пострадали и болни животни във ферма край Варна. Единственият по рода си приют работи вече 10 години.
Когато Виктор Каролев и съпругата му заживяват във варненското село Орешак, първоначално планът им е да развиват селски туризъм, съобщи bTV. Впоследствие обаче се отказват от него и решават да се грижат за застрашени селскостопански животни.

„Отначало взехме едно магаренце. Откупихме го, защото беше за клане, бяхме отделили едни пари за мобилен телефон, и ги дадохме за магарето”, разказва собственикът на фермата Виктор Каролев.

Именно тогава му идва идеята да даде възможност на родителите да показват на децата си на живо каква е разликата между овца, козичка и теле например. Той смята, че съвременният технологичен свят нарушава връзката с природата, а децата от рано трябва да се възпитават в състрадание и грижа за животните.

Козелът Бижу идва във фермата преди 4 години, когато остава сираче още като бебе. Виктор и съпругата му го взимат в тежко състояние, но в последствие се грижат за него и го излекуват.

Подобна е и съдбата на 8-годишната овца Сашка. Предишните ѝ стопани смятали да сложат край на живота ѝ, защото е сляпа.

„На нас ни дожаля много и си я взехме, вече 8 години е при нас. Това, че е сляпа въобще не ѝ пречи да си живее, много е миличка, развила е страхотни сетива, особено слухът й е невероятен, разказва Виктор.

Освен на селскостопански животни Каролеви често помагат на пострадали птици. Преди време те върнали към живота един щъркел, който бил дехидратиран и изнемощял от дългия път, с много цаца и вода.

Заедно с Бижу и Сашка днес във фермата живеят около 40 животни. Преди години на приюта помагал спонсор, но сега семейство Каролеви разчита на собствени средства и дарения. Много хора виртуално са осиновили част от обитателите, като поемат издръжката им.

В грижите за животните във фермата пък се включват доброволци. Освен това хора от цялата страна подават сигнали за животни в опасност.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК