Показват съкровището от Требенище във Варна

stat 09:32  |  10 декември 2007 / Лилия Чалева /  
Емблематичните златна маска от Трибенище Емблематичните златна маска от Трибенище
Сн.: Bulphoto

Златната маска и златната мъжка ръка от Трeбенище ще бъдат показани за първи път извън залите на Националния археологически музей в София.
Официалното откриване на емблематичната експозиция от Трeбенище ще бъде във вторник от 16 часа във варненския Археологически музей, а жителите и гостите на Варна ще могат да ги видят от сряда – 12 декември. Съкровището ще анонсира третата национална изложба на регионалния исторически музей – “Съкровищата на траките. Маски, богове и хора”.
Находките от Трeбенище са открити през май 1918 година, когато българска военна част извършвала пътни работи около шосето Охрид— Кичево и се натъкнала на античен гроб с много богат инвентар. Предметите били събрани и предадени на българската администрация в Охрид. За находката е съобщено в Народния му-зей — София, но военновременните условия не позволили веднага да се изпрати на мястото специалист археолог. Междувременно били открити още четири гроба, чийто инвентар също бил прибран от властите.
Едва през октомври 1918 г. в Охрид правителството командировало известния археолог Карел Шкорпил от Варненския музей. Той предприел нови разкопки на мястото и открил още два гроба. Така със сигурност се знаят точните места на предметите само за тези гробове. Карел Шкорпил можал да събере само откъслечни сведения от откривателите за първите пет гроба, по които след това направил опис на находките и скици на разположението им.
Най-интересните и ценни находки са открити в гроб № 1. Това са маска на човешко лице, открита на мястото на черепа и ръка, изработени от тънък златен лист. На безименният пръст на ръката има масивна златна халка. Освен тях сред находките има голям брой редки бронзови съдове и шлемове, железни оръжия и сребърен ритон. Те показват, че в гроба е бил погребан знатен войн от аристократичен произход.
Учените все още спорят за етническия произход на погребаните в Требенище. Дори след последвалите допълнителни открития на нови гробове в този некропол и в подобния на него от Синдос – Гърция, този въпрос не е решен окончателно. Независимо дали те са били западни траки, илири или македонци, погребаните заедно с тях великолепни находки от Требенище са сред едни от най-древните и ценни паметници на античното златарско изкуство, предаде Дарик.


Премиери

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Бърлога на крадци

Бърлога на крадци

Напрегнат екшън за специалното звено към полицията в Лос Анджелис и най-добрите обриджии на банки...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК