Откриха паметник на арх. Дабко Дабков във Варна

stat 10:10  |  7 април 2016 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Арх. Дабко Дабков ”седна” пред един от шедьоврите си Арх. Дабко Дабков ”седна” пред един от шедьоврите си

На централния площад "Незавсимост" във Варна вече има статуята на арх. Дабко Дабков, проектирал повече от 200 знакови сгради в града.
Бронзовата фигура на арх. Дабков е изработена от Веселин Костадинов по фотография от 1922 г. Тя е поставена върху пейка пред хотел "Мусала" и вече се радва на голям интерес сред минувачите.

Хотелът, пред който седи арх. Дабков", е създаден по негов проект и е един от най-старите в града.

От Община Варна припомниха, че в района са монтирани камери, а видеонаблюдението е денонощно.

"Откриваме паметник на арх. Дабков, символ на една архитектурна епоха във Варна!... Вярвам, че ще успеем да съхраним делото му, като възстановим най-красивите сгради, проектирани от него", каза кметът на града Иван Портних при откриване на паметника вчера.

Авторът на скултурата Веселин Костадинов разказа, че създаването на скулптурата започва с книгата на Християн Облаков, която изважда на светло личността на архитект Дабко Дабков.

"Идеята отначало бе да се направи барелеф, но после се отказахме. Затова оценявам подкрепата от страна на общинската администрация за изработване на паметник на този достоен варненец. Винаги съм казвал, че на този град е нужна една естетизираща пластика, която създава усмивки на лицата на хората. Видях тези усмивки още при монтирането на пластиката“, каза Веселин Костадинов.

Дабко Дабков е роден в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905–1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради. В силния си творчески период след 1910 г., Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради.

Измежду тях, модерния кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31.

Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище - днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

Дабков се включва и в различни обществени инициативи: участва в ръководството на Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) в София, а също е и постоянен член и председател за един мандат на Варненска техническа служба. Бил е член на Ротари клуб. Умира през 1945 г. във Варна.
Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК