Проект на ТУ Варна за ранно откриване на рак на гърдата

stat 10:15  |  18 ноември 2015 | | / Редактор Лилия Чалева /  
При 10 до 20 на сто от диагностицираните жени мамографският метод не диагностицира рака При 10 до 20 на сто от диагностицираните жени мамографският метод не диагностицира рака
Сн.: БГНЕС

Проектът "Максима" на Техническия университет във Варна за откриване на рак на гърдата чрез софтуерен модел спечели еврофинансиране по програма "Хоризонт 2020"
Отпусната сума за проекта е 1 милион евро, каза в интервю за БТА ръководителят му д-р Кристина Близнакова, инженер по биомедицина.

Проектът е участвал в надпреварата с други 552 предложения и е успял да спечели доверието на Европейската комисия.

"Задачата ни беше да убедим ЕК във високото ниво и практическата приложимост на идеята ни, която е озаглавена "Триизмерни модели на тумори в гърдата, предназначени за нови технологии за откриване на рак на гърдата", разказа инж. Близнакова.

Същността на научната работа е откриването на нови технологии за ранно диагностициране на рака на гърдата.

"Научната ни работа ползва рентгенологията за установяване наличието на раково образуване. По регистрираната от рентгеновия детектор енергия на пристигащите йонизиращи частици се отчитат измененията в тъканта, подложена на рентгеново лъчение", обясни Близнакова.

По думите й учените от екипа на Варненския университет разглеждат фотона (т. нар. рентгеново лъчение) като електромагнитна вълна (а не като частица), която има амплитуда и фазa, а софтуерното приложение, което са създали, отчита измененията във фазата на вълната, която достига до детектора.

Софтуерното приложение ползва данните от фазата и амплитудата на вълните, които постъпват и създава образ, който има значително диагностично качество.

Това подобрение намалява нуждата за допълнителни облъчвания на пациента с дози, които могат да доведат до негативни последици за организма на човека, поясни инж. Близнакова.

Всяка десета жена у нас е застрашена от рак на гърдата

Биоинженерът посочи, че за България прогнозата е, че всяка десета жена може да се разболее от рак на гърдата.

При 10 до 20 на сто от диагностицираните жени мамографският метод не диагностицира рака, допълва инж. Близнакова. Причината е, че прилаганата в момента мамографска технология не вижда всичко.

Поради факта, че мамографията е двумерен образ, се получава вид маскиране на туморното образование от здравата тъкан, при което правилната диагнозата често се пропуска, допълва инж. Близнакова.

Фазовоконтрастната томография

За да се отговори на повишаващите се нужди за развитие на нови технологии (използващи рентгеново лъчение) за ранно откриване на рак на млечната жлеза, изработихме "фантом", което всъщност е изкуствено създадена тестова проба, която не е взета от донор, разказва инж. Близнакова.

Нашата идея за фазовоконтрастната томография е да се отчетат разликите във фазите на рентгеновия лъч, което засилва визуализацията на очертанията на различните тъканни образувания, включително и на раковите очертания, посочва инж. Близнакова.

По този начин желаем да докажем, че при използване на фазовоконтрастна томография се подобрява визуализацията на границите на туморните образувания.

Следващата стъпка е да създадем тумор, който да е много реалистичен, казва биоинженерът.

Финалният етап на идеята е да се проследи цикъла на нарастване на тумора, където се отчитат факторите скорост и време, кога процесът и туморното образование стават видими на мамографа, обяснява инж. Близнакова.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК