Варна е вторият по големина пазар на вино у нас

stat 12:08  |  22 април 2014 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Добри вина и вкусни мезета ще има на изложението във Варна Добри вина и вкусни мезета ще има на изложението във Варна
Сн.: freeimages.com

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат във "Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта.
Варна е вторият по големина пазар на вино в България. Лидер е София, а след морската столица се нареждат Бургас, Хасково и Пловдив, обяви инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна, цитиран от Дарик.

Наблюденията му показват, че винарската култура на българина става все по-висока, а белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение "Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов "Изберете българското".

Над 50 винарски изби и производители на хранителни продукти от цялата страна ще покажат своите вина, меса, сирена, колбаси и хлебни изделия. Преди да си купят, посетителите ще имат възможност да дегустират различните видове вина. Ще има дегустации на различни видове вина с консултации от сомелиер. Предвидена е и дегустация на кафе.

Входът за изложението ще е 5 лева, с 10 лева пакетна цена за трите дни.


Премиери

Pro любов. Само за възрастни

Pro любов. Само за възрастни

"About Love. For Adults Only": Комедийна антология с главен обект: любовта. Филм-омнибус,...

Борг-Макенроу

Борг-Макенроу

История за голямото съперничество в света на тениса през 80-те години: между спокойния невъзмутим...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК