Кметът предлага намаление на данъците за мотори

stat 09:21  |  7 август 2012 | | / Редактор Гергана Мишева /  
Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв. Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв.
Сн.: Bulphoto

Ставките за данъка върху мотоциклети и мотопеди да бъдат намалени от началото на следващата година. Това отправя като предложение кметът Кирил Йорданов към Общинския съвет и комисията по финанси и бюджет.
Документът е публикуван на страницата на Община Варна, предаде Дарик.

Законът за местните данъци и такси задава граници, в които трябва да се помести Общинският съвет, при определянето размера на налозите за мотоциклети. Към момента местният парламент е определил среден размер на данъците за мотори с варненски номера.

Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв. Законът дава възможност размерът на налога да бъде от 12 до 36 лв. За мотори над 750 куб.см. пък дължимото, определено от Общинския съвет, е 200 лв. Според закона данъкът за този тип возила може да бъде в границите от 100 до 300 лв.

Искането на кмета е провокирано от предложение на Председателите на мотоклубовете във Варна да бъдат определени по-справедливи ставки за данъка върху мотоциклети и мотопеди.
Направено е проучване в Наредбите за определяне на местни налози в различни общини. Те показват, че в категорията до 125 куб.см. Варна държи първенството по размер на данъка.

В София общината събира по 15 лв., в Бургас и Ст. Загора-18 лв., а в Пловдив по 13.20 лв. Не по различно е положението и по отношение на моторите с по-голяма мощност. При тях сумите, които са събирани от водачите в други големи общини, също са далеч под тези във Варна. За мотор над 750 куб. см. данъкът е 200 лв., в София и Пловдив плащат по 125 лв., а в Бургас и Стара Загора-150 лв.

На базата на данните от проучването и предложението на Председателите на мотоклубовете в града, кметът предлага данъците за мотоциклети да бъдат намалени от началото на следващата година. Според искането на градоначалника това ще доведе до по-ефективното използване на градската инфраструктура и ще насърчи използването на моторни превозни средства, облекчаващи трафика в града.

Предложението за изменение в Наредбата за местни данъци и такси по отношение на мотоциклетите и мотопедите касае возила с различна мощност. Искането е налогът за мотори до 125 куб. см. да се намали от 24 на 20 лв. Водачите на мотоциклети до 250 куб. см. да плащат 40, а не 50 лв. Налогът за превозните средства с мощност до 350 куб. см. да се намали от 70 на 60 лв., а за моторите с мощност до 490 куб. см. да падне от 100 на 80 лв. Кметът предлага за мотоциклети до 750 куб. см. да се събират по 100, а не по 150 лв. Искането засяга и машините над 750 куб. см. Предложението е данъкът да падне от 200 на 120 лв.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК