Кметът предлага намаление на данъците за мотори

stat 09:21  |  7 август 2012 | | / Редактор Гергана Мишева /  
Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв. Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв.
Сн.: Bulphoto

Ставките за данъка върху мотоциклети и мотопеди да бъдат намалени от началото на следващата година. Това отправя като предложение кметът Кирил Йорданов към Общинския съвет и комисията по финанси и бюджет.
Документът е публикуван на страницата на Община Варна, предаде Дарик.

Законът за местните данъци и такси задава граници, в които трябва да се помести Общинският съвет, при определянето размера на налозите за мотоциклети. Към момента местният парламент е определил среден размер на данъците за мотори с варненски номера.

Сумата, която трябва да заплати всеки водач с превозно средство до 125 куб. см., е 24 лв. Законът дава възможност размерът на налога да бъде от 12 до 36 лв. За мотори над 750 куб.см. пък дължимото, определено от Общинския съвет, е 200 лв. Според закона данъкът за този тип возила може да бъде в границите от 100 до 300 лв.

Искането на кмета е провокирано от предложение на Председателите на мотоклубовете във Варна да бъдат определени по-справедливи ставки за данъка върху мотоциклети и мотопеди.
Направено е проучване в Наредбите за определяне на местни налози в различни общини. Те показват, че в категорията до 125 куб.см. Варна държи първенството по размер на данъка.

В София общината събира по 15 лв., в Бургас и Ст. Загора-18 лв., а в Пловдив по 13.20 лв. Не по различно е положението и по отношение на моторите с по-голяма мощност. При тях сумите, които са събирани от водачите в други големи общини, също са далеч под тези във Варна. За мотор над 750 куб. см. данъкът е 200 лв., в София и Пловдив плащат по 125 лв., а в Бургас и Стара Загора-150 лв.

На базата на данните от проучването и предложението на Председателите на мотоклубовете в града, кметът предлага данъците за мотоциклети да бъдат намалени от началото на следващата година. Според искането на градоначалника това ще доведе до по-ефективното използване на градската инфраструктура и ще насърчи използването на моторни превозни средства, облекчаващи трафика в града.

Предложението за изменение в Наредбата за местни данъци и такси по отношение на мотоциклетите и мотопедите касае возила с различна мощност. Искането е налогът за мотори до 125 куб. см. да се намали от 24 на 20 лв. Водачите на мотоциклети до 250 куб. см. да плащат 40, а не 50 лв. Налогът за превозните средства с мощност до 350 куб. см. да се намали от 70 на 60 лв., а за моторите с мощност до 490 куб. см. да падне от 100 на 80 лв. Кметът предлага за мотоциклети до 750 куб. см. да се събират по 100, а не по 150 лв. Искането засяга и машините над 750 куб. см. Предложението е данъкът да падне от 200 на 120 лв.


Премиери

Колибата

Колибата

По едноименния християнски роман (2007 г.) на канадския автор Уилям Пол Янг. След отвличането...

Кръгът

Кръгът

По едноименния роман (2013 г.) на американския писател Дейв Егърс. Увлекателен модерен трилър...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК