В нея са заложени няколко критерия, най-важният от които остава близостта до учебното заведение по постоянен или настоящ адрес. Това съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна.

В системата първокласниците са разделени на 4 групи. В първа група попадат децата, чийто семейства повече от три години са на един и същи адрес в прилежащия район на училището. Тази уседналост почти сигурно ще гарантира прием на детето в първи клас.

Във втората група влизат малчуганите, които живеят в района повече от година, но по-малко от три години, а в трета група са семействата с променен адрес през последната една година. В четвърта група са децата, които живеят извън района на училището.

Когато броят на децата в определена група е повече от местата за прием, първокласниците ще се подреждат по допълнителни критерии. Най-много точки ще получават децата, чиито братя и сестри са в същото училище и/или са завършили там подготвителна група.

Системата е изцяло съобразена с изискванията на наредбата за организация на дейностите в училищното образование на ресорното министерство. Единственият критерий, който Община Варна е добавила, е поредност на желанието на родителя за прием на детето в съответното училище.

Промените ще влязат в сила за учебната 2018/2019 година. Общинските съветници дадоха също съгласието си 165 варненци да получат еднократни помощи за лечение.

Общата сума, която ще бъде отпусната от местната хазна, е 40 000 лв. Други 29 000 лева ще бъдат дадени на 10 двойки с варненски двойки с репродуктивни проблеми. За инвитро процедури в общинския бюджет тази година са заделени 170 000 лева.