Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.

Последният път тя бе в Бургас през август м. г.

Светинята се очаква да бъде посрещната тържествено на 27 януари в Катедралния храм „Успение Богородично“. На следващия ден в храма ще бъде отслужена Божествена света Литургия, съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополи.

На 29 януари е предвиден молебен в храма „Св. Атанасий“. Програмата в следващите дни включва: Божествена света Литургия в храм „Св. Три Светители“ в Шумен на 30 януари, молебен в храмовете в градовете Добрич, Генерал Тошево и Велики Преслав – на 31 януари и на 1 февруари. На 3 февруари молебен ще има и в храма „Успение Богородично“ в град Търговище.

Историята на иконата

Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска се съхранява в манастира "Рождество на света, Богородица" в село Байтал, Одеска област откъдето е и името й "Пътеводителка Байталска".

Години наред е била изгубена и е открита през 2005 година. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравели. Затова я канонизирали като чудотворна.

Според монасите в манастира, изображението на Божията майка помага на вярващите за изцеление от всякакви недъзи, както и на бездетни семейства, на синове и дъщери да се върнат в домовете си, и за успешно приключване на съдебни спорове.