Архиерейската литургия бе отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан с участието на свещеници от други епархии.

След службата бе отслужен водосвет и осветена риба, която бе раздадена на миряните. Специално за годишнината митрополит Йоан раздаде на вярващите и малки икони с образа на св. Атанасий.

Празникът ще приключи тази вечер със среща-разговор с архимандрит Максим, предстоятел на храм "Св.Архангел Михаил" в Таксиархис, Гърция.

Храм “Свети Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. Намира се близо до Римските терми. В този си вид е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм.

Това се разбира и от мраморната плоча, поставена над входната храмова врата със следния надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август.”

Изгорялата църква е била по-малка, подобна на сегашния старинен храм ”Св. Успение Богородично” (известен сред варненци като Малката Богородица).

По устни сведения на проф. Александър Кузев на мястото на сегашния храм ”Свети Атанасий” е имало две средновековни църкви. Първата не се знае от кое време е, а втората се предполага , че е от средата на XIII век, но по вероятно- от XIVв. Втората църква е имала украса като несебърските. При разкопки наблизо са намерени керамични ”панички” и “четирилистници” от декорацията на фасадите. Някои са глеч, а други-без. По някои има следи от хоросан. От северната страна на църквата, при разкопките на Римските терми, е открита пещ за керамични “панички” и “четирилистници”, включително и известно количество бракувана продукция. Пещта не е запазена. При изследване на съвременното предверие на храма са открити четири зидани гробници. Според проф. Кузев тази църква е била седалище на митрополитите и през средновековието. Изглежда средновековният храм е пострадал по време на турското робство. През 16-17 век е изградена нова църква, която изгаря в 1836 г.