Съветниците от правната комисия към Общинския съвет единодушно гласуваха против провеждането на допитване. Мотивите им бяха недостатъчният брой на подписите и незаконосъобразността на въпросите, предаде Дарик.

Организираната от инициативен комитет преди 5 години подписка беше подкрепена от 32 367 души. Последвалата проверка обаче установи, че повече от половината подписи са некоректни, а валидните са 14 854. Те са със 331 от по-малко от задължителните в закона 5 % от общия брой гласоподаватели, които според ГРАО на парламентарните избори през 2013 г. са били 303 706.

Предложението за допитване съдържа два въпроса. Първият е за границите на парка и дали в тях попада територията от ската до морския бряг. Вторият се отнася за забрана на строителството в крайбрежната зона на жилища, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища.

Според общинските съветници въпросите са извън компетенцията на местния парламент и той не може да взема решения за тях.

Председателят на инициативния комитет Юлиян Чолаков изтъкна пред членовете на правната комисия, че няма яснота кой е изготвил справката на ГРАО за броя на гласоподавателите и посочената в нея цифра била формална. Освен това липсвала методика, по която се определяли невалидните подписи, добави още той.