Във Варненския регион от свлачища са засегнати близо 37 000 декара, обяви областният управител Стоян Пасев при откриването на международна конференция, посветена на борбата със свлачищата и управлението на крайбрежните зони. Форумът, събрал експерти от Италия, Испания, Германия и България, е в рамките на проект "Устойчивост на системата земя-море за стратегии за екотуризъм".

Колко средства са необходими за справяне със свлачищата е неясно, тъй като не е направено подробно остойностяване за нито едно от тях. Ако администрацията успее да се справи с тях, това ще даде зелена светлина за инвестиции в региона. По думите на Пасев голям проблем за региона е и брегоукрепването.

По българското крайбрежие характерен проблем е морската абразия, допълни инж.Красимир Маринов, специалист по морска хидротехника. Той посочи, че за да се пристъпи към оправяне на свлачище, първо трябва да е ясна причината, която го е предизвикала.

Българското крайбрежие е проучено изцяло и, докъдето са стигнали парите, са направени изследвания, посочи Маринов и допълни, че е много добре да се види чуждият опит, но той трябва да се прилага разумно, съобразно спецификата на тукашните условия.

У нас проблемът е, че на сравнително къс бряг имаме всички типове проблеми и те са съчетани с мощни свлачищни процеси, каза експертът.

Проблемните места


Буните във Варненско не са ремонтирани, откакто са направени. 

Местността „Трифон Зарезан” върви към морето вече над 20 години без никакви укрепителни дейности. Свлачището вече заема площ от близо 50 дка. Всеки месец там земята се свлича с по около 3 мм. Едва наскоро е одобрен проект за естакада, която ще "прескочи" свлачищната зона.

Панорамният път към Златни пясъци ще се възстанови, ще има паркинг и парк, но без укрепване на свлачището.

Другото голямо свлачище между Кранево и Златни пясъци заплашва с пропадане пътя за Дуранкулак и пълно откъсване на курортите. За нещастие на живеещите там свлачището е на границата на две общини и две области и засега решение не се очертава.