По думите му такава стъпка би дала нови хоризонти за обмена на туристи между двете страни. Дипломатът посочи, че през последните години рязко е нараснал броят на българите, които посещават родината му. По думите му те вече са над 5 хиляди души годишно, като увеличението им в сравнение с преди е 150 процента.

Има огромен потенциал за развитие на икономическите отношения между двете държави, допълни посланикът. Като особено атрактивни сектори той посочи туризма, транспорта, хранителната промишленост, корабостроенето и кораборемонта.

Дипломатът допълни, че е поканил кмета на Варна Иван Портних да посети родината му, пише БТА. По думите му кубинските специалисти могат да се възползват от опита на българския град с преместването на пристанището и отварянето на нови атрактивни за туристите зони.

Дипломатът уточни, че в родината му има планове за реализация на такива проекти в градовете Хавана и Мариел. При визитата си във Варна посланикът на Куба бе придружен от Алейда Гевара Марч - дъщеря на легендарния Ернесто Че Гевара, и Елио Сотеро Гамес Нейра - първи зам.-председател на Кубинския институт за приятелство с народите.

Освен общината, гостите посетиха Висшето военноморско училище и Областния съвет на БЧК, чийто ръководител Илия Раев оглавява и дружеството за приятелство България-Куба във Варна.