Инициаторите очакват, че с реализирането на проекта градът ще стане по-модерно и привлекателно за младите хора място за живот.

Соларните зарядни ще се монтират в 5 квартала във Варна - „Аспарухово“, „Левски“, „Чайка“, „Младост“ и „Владиславово“. Те ще бъдат разположени в читалища, спортни площадки и паркове, като местата им са избрани след допитване до мнението на младите хора.

"Нашата цел е да мотивираме младите хора да мислят за възобновяемите източници на енергия, да ги използват по-нататък в своята работа, в живота, това е една първа стъпка, която ние можем да направим", каза Диана Настева, председател на Сдружение „Няма невъзможни неща“, пред БНТ.

Проектът се осъществява с активната подкрепа на младежи доброволци, които участват в монтажа на соларните зарядни. Те смятат, че този проект е нужен за града.

"Защото той е за нас младите, ще можем да си зареждаме телефоните в различните райони на Варна. Защото ние младите без телефоните не можем", каза Илиан Иванов, доброволец към Сдружение „Няма невъзможни неща“.

На ден от енергията, събраната в соларните панели, ще могат да се зареждат безплатно до 3 три мобилни телефона или таблета.

"Самите панелчета за зарядните са с USB входове, т.е. човек трябва да има кабелчето поне на своето зарядно. Идеята ни е по-нататък да сложим устройства, в които има и различни видове накрайници", поясни Диана Настева.

Организаторите са поели ангажимент през следващите три години да поддържат соларните панели и при нужда да ги подменят.