Поръчката е за 820 милиона лева и трябва да бъде изпълнена за пет години, уточни
министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на тържественото отбелязване на 120-ата годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункта за базиране Варна.

През 2020 година трябва да е готов първият от двата многоцелеви патрулни кораби за Военноморските сили

"Срокът, както знаете, е 5 години за двата кораба, но до края на третата година единият от корабите трябва да е готов. Обжалване няма, но имаше писма от другите участници, като основните аргументи са, че с промяната в закона в края на миналата година и въвеждането към гласуваната вече от Народното събрание сума от 820 милиона и включването на ДДС в тази сума, реално погледнато, намали средствата за изграждането и това, според мен, е основната причина да откаже някои от големите западни компании, които бяха заявили предварително намерения, защото всъщност сумата е 820 милиона, но като извадиш ДДС става доста по-малко", каза Каракачанов, цитиран от БНР.

Само 1 оферта в МО за боен кораб >>>


След избора на изпълнител предстои изработването на договора, след което той трябва да бъде подписан и да се пристъпи към изпълнението му.

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев допълни, че избраната фирма има капацитет за изграждане на корабите. Той уточни, че са оценени 932 характеристики при офертата на избраната фирма, като всички напълно удовлетворяват, а 40 процента от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на кораба.

Министърът съобщи още, че до края на месеца трябва да се изпратят покани до фирми за закупуване на самолети за авиацията, за да започнат да изработват оферти.

По думите му за сухопътните войски проектът тепърва трябва да бъде гласуван. Каракачанов уточни, че той трябва да мине през Министерски съвет и парламента и да се гласува сумата за изграждане на новата бронирана машина. Той допълни, че амбицията е, ако правителството изкара мандата си, да са реализирани проектите за армията.

Министърът съобщи още, че от предвидените допълнително 100 милиона лева за заплати през следващата година, 30 милиона лева ще бъдат заделени за попълване на щата в армията.

По думите му амбицията е следващата година да бъдат наети 1300 военнослужещи, с което да започне решаването на проблема с недокомплекта в армията. Целият недокомплект в армията е малко над 5500 души.

На отбелязването на годишнината на Пункта за базиране присъстваха още зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на местната власт, бивши командири на Пункта за базиране.

Министърът на отбраната награди двама военнослужещи и един цивилен служител по случай празника.