Хора на възраст от 70-80 години, с бастуни, със знамена, с надписи "Солвей, вън от България", "Не искаме депо", дойдоха тази сутрин пред сградата на „Солвей Соди“ в Девня, предаде БНР.

Представители на инициативния комитет и кметът на Девня Свилен Шитов влязоха вътре в завода, поканени за разговор от изпълнителния директор, в последния момент обаче той отказал да ги приеме. Това доведе до ескалация на напрежението, беше счупено и едно от стъклата на външната врата.

Вижте снимки >>>

Протестиращите отново заявиха, че не желаят природата да се замърсява, тъй като депото за т.нар. "неопасни отпадъци" ще отрови природата. Те посочиха като пример варненското село Падина.

В крайна сметка един от лидерите на протестиращите се срещна с изпълнителния директор на завода Спирос Номикос.

„Той каза, че хората са никой и те не могат да решат дали ще има депо”, твърди председателят на инициативния комитет Валентин Георгиев.

По думите на Спирос Номикос депото не е опасно.

Впоследствие протестиращите потърсиха сметка и от кмета на Суворово Павлин Параскевов, но до сериозни инциденти не се стигна.

През август в селото проведоха референдум, на който повече от 90% от хората гласуваха против депото, а резултатите от него станаха задължителни. Допитването обаче беше атакувано в съда от областния управител, като делото е насрочено за 26 октомври.