Мъжът, който е лихвар, е разследван за извършване на банкова дейност без разрешение. Втората съдебна инстанция уважи протеста на прокуратурата срещу първоначално определената по-лека мярка за неотклонение и задържа обвиняемия в съдебната зала.

Пресслужбата на съда уточнява, че 41-годишният провадиец е привлечен като обвиняем за това, че от май 2015 до началото на октомври 2017 г. е извършвал незаконна дейност, от която получил значителни неправомерни доходи. От дома на обвиняемия били иззети множество доказателства, сред които и тетрадка, в която е водена отчетност на дадените заеми и на взетата лихва за тях.

Описани са имена и суми в лева, в евро, плюс лихвите, които трябва да бъдат получени. Предоставянето на парични суми срещу лихва за определен период е банкова дейност, припомнят от прокуратурата, а за нея е необходим лиценз и разрешение. В дома на Тасмов били намерени близо 10 000 лева, злато, чиято предварителна оценка възлиза на около 100 000 лева, както и 10 автомобила, оставени като залог за дадени заеми, а ключовете за тях се съхранявали от обвиняемия. Органите на реда открили и иззели множество оригинални нотариални актове за собственост на недвижими имоти.

Днес обвинението представи, а съдът прие като писмени доказателства документи, с които полицаите официално са предупредили бащата и брата на обвиняемия да не продължават със заплахи и с опити за въздействие върху свидетели на разследването. След преценка на наличните и на новите гласни, писмени и веществени доказателства Варненският апелативен съд намери, че те обосновават предположението за авторството на деянието, в което Тасмов е привлечен като обвиняем. Показанията на множество свидетели кореспондират с иззетите от дома на Тасмов доказателства.

Този съд намира, че първата съдебна инстанция е подценила високата обществена опасност на деянието. Става въпрос за интензивна престъпна дейност, извършвана в продължителен период от време – деяние, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, съдът може да конфискува част или цялото имущество на дееца. Реална е и опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение Ибрям да извърши престъпление.

В своето определение съдът записа, че за двете малолетни деца на обвиняемия, както и за жената, с която живее на съпружески начала могат да се грижат роднините, с които живеят под един покрив. Има доказателства и за активната роля на съпругата на Ибрям в разследваната дейност, които следва да бъдат преценени от разследващите.

Решението на Апелативния съд е окончателно.