Мъжът е част от близо 240-те граждани на Варна, които успешно преминаха през съвместната програма на Община Варна и болница „Света Анна“ за изследване на риска от обструктивна сънна апнея (ОСА), стартирала в началото на лятото, предаде Дарик радио.

Екипът на д-р Гален Шиваров в отделението по отоларингология установява, след рино и фарингометрия, най-тежки форми на обструкция при Димитър – както на ниво гърло, така и на ниво нос. Седмица след операцията той е с оптимални показатели, а хъркането е изчезнало изцяло.

„Все едно живея нов живот. От години имам този проблем с хъркането. Чел съм много по темата, тъй като съм наясно, че хъркането е само върхът на айсберга, а рисковете от тези паузи в дишането са много по-сериозни. Още не мога да се нарадвам, че радиохирургичната операция беше толкова лека, възстановяването – бързо и аз вече съм нов човек. Наспивам се вечер. Сутрин съм бодър и работоспособен. Близките ми вкъщи също са по-щастливи и усмихнати“, разказва Димитров.

Програмата е в действие до края на Ноември 2017 г. От фиксирания капацитет 300 души са останали 60 безплатни изследвания. От тях могат да се възползват живеещите на територията на Варна и прилежащите населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, които имат симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.

Прегледите се извършват всеки ден между 9 и 12,00 ч. Записванията стават на новия телефонен номер: 052/821-375 или на programa_osa@svetaanna-varna.coм.

Диагностичното изследване за риска от ОСА не е платено от НЗОК, извън програмата на Община Варна и МБАЛ „Света Анна – Варна“. Този факт е причина голяма част от страдащите от този проблем да го подценяват и да отлагат трайното му решаване – с лечение, което е финансирано от здравната каса.