За първи път се събират толкова голям брой производители, обясни Атанас Каракашев от Областната пчеларска организация. Той допълни, че само 4-5 от пчеларите са от Варна. Останалите са от Видин, Пловдив, Царево, Стара Загора, Ямбол и други, предаде Moreto.net.

Фестивалът предлага най-разнообразни пчелни продукти. Средната цена на малък буркан мед от букет е около 7 лева, а на голям-9 лева. Сладкото изкушение от акация и мановият мед вървят по 12-13 лева за буркан, посочи Каракашев.

Производителят определи годината като благодатна за добива на мед заради многото дъждове.  Коментира обаче, че са претърпени големи загуби по отношение на пчелните семейства. На места в страната са загубени около 50% от семействата. Това важи основно за региони, където се обработват култури с пестициди.

Химичните съединения освен, че вредят на насекомите способстват и за намаляване разнообразието на растенията, от които в миналото са събирали пчелен прашец. Всичко това пък води до намаляване на имунитета и до лесна податливост на заболявания, както и висока смъртност.

По думите на Каракашев във Варна има около 120 регистрирани пчелари. В областта кошерите са над 2000. Във Варненско се произвежда основно мед с подвижни пчеларства, които се водят на паша с акация, липа, слънчоглед, лавандула.

Около 10 хил. тона мед са изнесени основно в Европа миналата година. Най-вече продукцията отива в Германия и Италия. Последно време се изнася и за арабските държави, споделиха пчелари.