В момента 28-годишният Янис Ченявскис се намира във Варненския затвор.

Разследването е установило, че той е пристигнал с полет на летище Варна на 23 ноември 2016 г. Регистрирал фирма „Сиа аболинс“ ЕООД със седалище в кв. „Чайка“. Адресът му бил предоставен от лице на име Вася. С него и друг, неустановен човек, подсъдимият започнал да действа по уговорки помежду им. Разкрил няколко банкови сметки, по които двамата му съучастници трябвало да преведат пари така, че произходът на средствата да изглежда законен. За времето на пребиваването си във Варна Янис сменял няколко хотела, където оставал да нощува при свидетел по делото, за да избегне регистрацията в тях.

На 30 ноември латвиецът внесъл 20 лева по открита фирмена сметка на дружеството му във варненски клон на банка. Сключил и договор за online банкиране. Фирмата му не развивала никаква дейност. Целта на съществуването й била да се използват фирмените й сметки за превод на пари. На 7 декември на „Сиа аболинс“ била преведена сумата от 79 885 лева от сметката на бургаско училище.

На същата дата системата за интернет банкиране на основното училище блокирала, като на монитора се изписало съобщение „Профилактика на системата за 2 часа“. Съобщението било фалшиво и направено с цел директорът и счетоводителят да бъдат възпрепятствани да проверят наличностите по сметката си. Докато на екрана стояло съобщението за профилактика, на компютъра бил монтиран зловреден софтуер.

В обслужващата банка също били подведени, че в училището се извършва интернет банкиране. Така по сметката на фирмата на латвиеца постъпила сумата, а като основание за превода било посочено платежно нареждане по фактури. След като сумата постъпила в сметката на латвиеца, той получил съобщение на мобилния си телефон от банката. На каса Янис изтеглил 2000 лева. За тегленето на останалата сума служителката на банката му обяснила, че е необходима предварителна заявка.

Той и Вася посетили обменно бюро, където латвиецът поискал да закупи евро за 70 000 лева чрез интернет банкиране.

От училището междувременно провели разговор с обслужващата ги банка и разбрали, че изписаното на монитора съобщение за профилактика е фалшиво. Установили също, че без да е ползван електронният подпис е извършена трансакция и оспорили превода.

Латвиецът и Вася посетили на същата дата и друг офис на банката, където дружеството му открило сметка. По инструкция на банката обаче Янис трябвало да бъде забавен, за да не успее да изтегли сумата. Тогава той бил арестуван и срещу него започнало наказателно производство за пране на пари, получени чрез компютърна измама.

Предстои делото срещу чужденеца да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен за пране на пари, той може да бъде наказан с лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 20 000 до 200 000 лева.