При инспекция на шест плажа в района на Русалка, извършена от екипи проверяващи заедно с представители на МВР, са констатирани редица нарушения.

Единият плаж, който е при залива Тауклиман, е в частен имот и до него няма достъп освен по вода.

На другите пет плажа на Русалка, които са неохраняеми, се извършват дейности в нарушение на закона - събират се такси от плажуващите за това, че ползват инфраструктурата на комплекса. Това също е недопустимо, защото по закон на туристите трябва да бъде осигурен безплатен пешеходен достъп до плажните ивици, коментираха от Министерството на туризма.

Министър Ангелкова е посочила, че на плаж Русалка - централен са поставени плажни принадлежности без разрешение. На плаж Русалка-Каяк се отдават кану-каяци също без разрешение, там няма и разрешение за воден коридор.

"Ще сигнализираме всички институции за констатираните нарушения и ще следим как се изпълняват предписанията", е категоричното намерение на министър Ангелкова.

Проверките по плажовете на Северното Черноморие продължават.

"На плажовете проверяваме дали има 50% свободна зона, дали заведенията на територията на плажа отговарят на схемата, има ли медицински пунктове, почистено ли е, има ли спасители”, поясни по-рано Ангелкова по "NOVA".

Министърът потвърди, че е направена проверка по сигнала за мазут на плажа на Синеморец и действително са установени петна по плажа, изхвърлени от морето от старо замърсяване извън териториалните води на България.

"Веднага сме дали предписание на концесионера да сложи табела, че плажът към момента е замърсен и незабавно да го почисти", заяви Николина Ангелкова.

Попитана за шума от дискотеките, Ангелкова заяви, че българското Черноморие не е „Слънчев бряг”.

Хотелиери предлагат увеселителна зона за алкохолни турове >>>

"Нашето Черноморие предлага разнообразни видове почивки. Важно е да има обособени места, за да предлагаме това, което се търси ”, заяви министърът и добави, че в Русия миналата година страната ни е класирана на 1 място като семейна дестинация за почивка.

Преди два дни министърът на туризма направи внезапна проверка на крайбрежната и централната алея в Слънчев бряг и откри незаконни обекти.

"За дейността им ще бъдат сезирани всички компетентни институции, за да бъдат премахнати", обяви Ангелкова и добави, че инспекциите ще продължат през целия летен сезон - както планови, така и внезапни и по сигнали на потребители.

Проверките на МТ на плажовете на морето започнаха през юни  >>>

Министърът припомни, че се обсъждат текстове за изменение и допълнение в Закона за туризма, с които ще се регламентира статутът на националните курорти и ще бъдат посочени изискванията към тях. Така на практика ще се реализира държавната политика за развитие на националните курорти като туристическа дестинация.

Специална наредба ще посочва реда за управление и организация на туристическата дейност на територията на националните курорти. В нея ще са визирани изграждането, поддържането и благоустрояването на туристическа инфраструктура, на зелените площи, визията и рекламата, осигуряването на обществения ред, медицинското обслужване, организацията на движението, паркирането, нивото на шума и др., като особено внимание ще бъде обърнато на разполагането на преместваемите обекти и съоръжения.