Той уточни, че парите за осигуряване на спасителни постове на някои от неохраняемите плажове в областта са гласувани, но още не са преведени. Общо отпуснатите средства за трите области - Добрич, Варна и Бургас, са 700 000 лева.

Ще направим всичко възможно да осигурим спасители за шестте най-посещавани неохраняеми плажа в областта, обясни Пасев, цитиран от БТА. Той допълни, че сред тях е "Камчия", където винаги има смъртни случаи, а през миналата година те са били шест.

Там ще бъдат поставени два спасителни поста. Други плажове, но които ще бъдат разположени спасители, са "Фичоза", "Ветеран", "Паша дере" и др.

Областният управител каза още, че проблемът с плажа на "Карадере" е много голям. По думите му там има и плажуващи, и къмпингуващи, но фирмите, които се занимават с водно спасяване отказват да сложат постове, защото достъпът до плажа е ограничен и при евентуален инцидент няма как да влезе линейка.

Пасев съобщи още, че в рамките на община Варна всички плажове са дадени на концесия или под наем, независимо че за два от тях все още не са подписани договорите.