36-годишният Стоян Р. се изправя пред Темида, след като през пролетта на 2015 г. поръчал в сайт семена от марихуана, които му били доставени по куриер, и преустроил апартамента си в кв. „Възраждане“ в наркооранжерия. Там живеел и брат му, но той често отсъствал по работа.

До 20 май 2016 г. Стоял засял четири пъти семена от марихуана и отгледал „реколта“.

До разкриването на домашната наркооранжерия се стигнало, след като служители на „Енерго про“ установили неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа. След като незаконното свързване било премахнато, било отчетено повишено потребление на ток. Служителите на компанията прекъснали захранването и от жилището се разнесла остра миризма на марихуана. Щом отново включили захранването, установили потребление от 5 киловатчаса и сигнализирали органите на реда, уточниха от прокуратурата.

При условията на неотложност полицейските служители отключили апартамента. В него бил подсъдимият, който се опитвал да изгори растенията във фурната. При претърсване на апартамента са намерени 166 растения марихуана, 7 таблетки екстази, които според Стоян Р. били за лична употреба.

Намерени били и саксии с остатъци от обрана марихуана, семена и принадлежности за отглеждане на наркотичното растение, както и суха тревна маса с тегло почти 800 грама, чиято стойност се изчислява на близо 5000 лева.

Делото срещу младия мъж е насрочено за разглеждане на 30 юни 2017 г. от 9 часа във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, наказанието за най-тежкото престъпление е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.