Апелативните магистрати отмениха условната присъда от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок на Варненския окръжен съд, който намери, че документната измама за 390 102 лева, извършвана от подсъдимата Надежда Стоянова в продължение на 10 години, не била в особено големи размери и особено тежък случай.

Въззивната инстанция наложи на Стоянова наказание от 6 години и 8 месеца "лишаване от свобода" при общ затворнически режим, съобщиха от прокуратурата.

Освен това 44-годишната бивша счетоводителка бе лишена от правото да упражнява професия или дейност, свързана с пазене или управление на парични средства за срока на лишаването от свобода. Тя трябва да плати и разноските по делото в размер на близо 2000 лева, като й е наложена забрана да напуска пределите на България.

На 15 януари 2003 г. Надежда Стоянова била преназначена на длъжност „Старши счетоводител“ в дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол. Тя заемала тази длъжност до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпните й действия.

Задълженията й като старши счетоводител включвали плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания. Изготвените бюджетни платежни нареждания се носели в обслужващата банка.

Надежда Стоянова знаела за слабостите в системите за отчитане на документите по банка, като липсата на видимост за титуляра на сметката по системата „СЕБРА“ от оператора в банката. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната старша счетоводителка започнала да създава дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали по посочената от нея лична банкова сметка.

Тя дори сама избирала сумата, която иска да получи незаконно в личната си сметка. Неправомерните й действия били установени от служителка в СЖ „Експресбанк“ на 17 септември 2013 г.

При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в сметка, различна от бюджетните. Така се установило, че сумата е преведена в частната сметка на името на Надежда Стоянова.

Банката уведомила подсъдимата, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да закрие тази сметка. Тя не направила това и банката служебно закрила сметката й. Подсъдимата обяснила, че е станала грешка и сторнирала сумата от 15 972 лв. Малко по-късно обаче наредила същата сума по личната си сметка в друга банка.

По време на разследването по образуваното досъдебно производство се установило, че в периода от септември 2004 до 25 февруари 2014 г. чрез използване на документи с невярно съдържание Надежда Стоянова е получила без правно основание парични суми, собственост на Агенцията по социално подпомагане при Министерството на труда и социалната политика, в размер на 390 102 лв., което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, с намерението противозаконно да ги присвои.

И в обвинителния акт, и в подадения протест на Окръжната прокуратура във Варна се сочи трайната престъпна упоритост на присвоителните действия на Надежда Стоянова, продължили 10 календарни години, извършвани системно и регулярно всеки месец, както и проявената от нея хитрост и дързост с цел да заблуди различни банкови служители.

Действията си по присвояването чрез документна измама тя обяснила с онкологично заболяване и разходи по лечението си, за което се доверила основно на врачки.

В съдебната зала прокурорът по делото заяви, че подсъдимата е клинично здрава, което се потвърждава и от петорната съдебномедицинска експертиза, и припомни, че стандартът на живота на Надежда Стоянова в малкия град Вълчи дол не останал незабелязан от съгражданите й, въпреки заплата от 1000 лева.

Присъдата на Апелативния съд във Варна подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.