След вчерашната акция на полицията и прокуратурата от два развъдника, определени като "концлагер за кучета", бяха конфискувани 67 четириноги, използвани за разплод и търговия и отглеждани при изключинелно жестоки условия. Започна разследване.

Според изнесена на последвалия акцията брифинг, срещу собственика на обектите през годините са натрупани стотици сигнали за закононарушения, но по нито един от тях не са наложени санкции, подчертаха днес от "Четири лапи". От организацията припомиха, че БАБХ е контролният орган, който трябва да следи за спазване на изискванията при развъждане и търговия с кучета, както и за условията в развъдници, приюти и хотели за кучета.

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, това не е единственият случай, при който инспекторите на БАБХ не упражняват ефективен контрол:

"В страната има десетки развъдници и приюти за кучета, които не отговарят на изискванията на законодателството, но въпреки това проверките рядко констатират нарушения и не се налагат санкции. За да може БАБХ да изпълнява ефективно задълженията си на контролен орган, трябва да има пълна промяна в структурите на агенцията и хората, уронващи престижа й с начина си на мислене или с бездействието си, да бъдат остранени“, заяви тя.

В писмо до Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев „Четири лапи“ настояват за задълбочена проверка на дейността на агенцията като контролен орган по спазване на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност и за налагане на строги санкции на служителите, допуснали дейността на незаконните развъдници.

От организацията са на мнение, че при такъв огромен брой сигнали за нарушения от страна на едно и също лице, трудно би могло да се говори за бездействие поради немарливост или претовареност с други задължения.

„Четири лапи“ са категорични, че неефективната работа на инспекторите на БАБХ води след себе си и редица негативни за цялото общество последици, каквито са търговия с домашни любимци с неясен произход и здравен статус, постоянното изоставяне на кучета и котки на улицата и бездействието на местната власт при прилагане на ефективни мерки за намаляване на популацията от безстопанствени кучета.

От неправителствената организация за пореден път припомнят готовността си за съвместни проверки с инспекторите на БАБХ на незаконни животновъдни обекти.