Това съобщи при представяне на резултатите по проект "Интегрирана информационна система за поддръжка управлението на бреговата зона" капитан II ранг Мирослав Цветков - началник на отдел "Учебна и научна дейност" в училището.

Той уточни, че катерът е закупен с допълнителното финансиране за доразвиващи дейности на проекта.

Освен него, е закупен дрон от роторен тип, оборудван с термокамера, който да облита и да следи за корабния трафик и за замърсявания, както по плажовете, така и по морската повърхност, посочи Цветков.

В рамките на допълнителното финансиране са купени и бонови заграждения за организиране на подготовка на студентите и курсантите от училището за борба с нефтените разливи, както и специализиран понтон за изграждане на полева лаборатория за борба с разливите.

Цветков коментира, че при реализацията на проекта във Военноморското училище е изградена интегрирана информационна система за управление и поддръжка на бреговата зона, както и център, който обслужва тази система.

Партньори на ВВМУ при реализацията на проекта са Басейнова дирекция "Черноморски район" и Областна администрация - Варна. Общото му стойност е малко над 3 милиона лева.