В Международния ден на балета - 29 април, балетната трупа на Варненската опера, под ръководството на своя балетен педагог Светлана Тоншева, за пръв път в историята си ще представи "Лебедово езеро" от Чайковски, хореография М. Петипа - Л. Иванов, съобщават от театъра.

На галаконцерта ще бъде представено само второто действие, което е и най-характерно за емблематичната балетна творба, а до края на творческия сезон ще бъде доизграден цялостният спектакъл.

Светлана Тоншева, балерина от Московския Кремълски балет със световна кариера и дългогодишен балетен педагог в същата трупа, като режисьор на "Балетната гала" е привлякла за участие солистите на Кремълския балет Саори Коике и Егор Мотузов, на които варненската публика вече се е възхищавала при предишни гостувания.

Саори Коике ще изпълни ролята на Одета, Егор Мотузов ще танцува в ролята на Зигфрид, а водещият варненски солист Павел Кирчев ще представи Ротбарт.

В програмата на "Балетната гала" са още Па дьо дьо от балета "Талисман" от Дриго, "Първата целувка" от Тарсунов, Монолог на Дон Хозе от "Кармен денс" от Бизе, Индуски танц от "Баядерка" на Минкус, фрагменти от "Зле опазеното момиче" от Херолд и Хертел.