На подобни „находки” се натъкват родните океанолози при изследване чистотата на морското дъно, разкри пред Дарик проф. Атанас Палазов от Института по океанология във Варна.

Той обясни, че отпадъците по дъното в шелфовата зона са най-много край фарватерите (пътищата за плавателните съдове).

Въпреки че има много силна регулация в тази посока – действащи конвенции и разпоредби, корабите цапат морето, констатира проф. Палазов.

„Контролът е по-труден, защото не можем да наблюдаваме всеки кораб”, изтъкна той.

Отпадъците на дъното се заснемат с помощта на подводницата на варненските океанолози. Проучването на дъното се прави и чрез тралиране. 

На повърхността и по брега отпадъците се следят с помощта на малък безпилотен самолет. Самолетът позволява наблюдения в труднодостъпни за хората райони на брега. Мултиспектърната му камера може да разпознае и най-малките замърсявания, способна е да фиксира дори фас, посочи варненският океанолог. Модерният апарат е единствен по рода си у нас.

Безпилотната летателна система струва близо 150 000 лева. Закупуването й е част от проекта "Инструменти за оценка на отпадъците, еутрофикацията и шума в морските води - (MARLEN)". Той се финансира по програма "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Сред най-сериозните замърсители на Черно море са твърдите отпадъци, основно пластмаса. В последните години морските отпадъци надхвърлят разумните граници. Освен че са нелицеприятни, те могат да бъдат и опасни за морските обитатели. Когато пластмасовите отпадъци се раздробят на микрочастици, рибите ги поглъщат.

Попаднала в стомасите им, пластмасата отделя диоксини, което води до натравяне на месото на рибите. Засега няма информация рибите в Черно море да са засегнати от този проблем.

В последните години се забелязва тенденция за голямо струпване на твърдите отпадъци в моретата. Най-големият подобен остров се намира в Тихия океан, на около 500 морски мили навътре от калифорнийския бряг, и има площ над два пъти по-голяма от щата Тексас.

Остров от боклуци се носи в морето край Тайланд.

Засега край родния бряг няма данни за подобни острови от боклуци, увери проф. Палазов. Той призова за по-отговорно изхвърляне на отпадъци.

„Най-големият проблем е, че на плажа всеки изхвърля безконтролно. Дори човек да изхвърли боклуците в определените за целта кошчета, те се преравят от птици и други животни и така се разнасят по плажовете. Така попадат във водата и след време морето ги връща, като се натрупват на определени места. Има места, където има само отпадъци и плаж почти не се вижда”, отбеляза океанологът.