Над 90 млн. лева са събрани за първите три месеца на годината от фирми, с просрочени данъчни и осигурителни задължения от обхвата на териториалната дирекция във Варна, сочат още данните на НАП, цитирани от "Варна утре" .

Публичните изпълнители от НАП Варна отмениха днес продажбата на питейно заведение, магазин и дворно място в Добрич, които бяха обявени за публична продан на таен търг за 10 май 2017 година.

Цялото данъчно задължение към бюджета, включително и дължимите лихви, са платени доброволно преди изтичане на срока за подаване на предложенията за търга с тайно наддаване, което дава основание на публичните изпълнители да отменят продажбата.

За да избегнат обявяването на публична продан на движимо и недвижимо имущество, от НАП Варна съветват всеки, който има просрочени данъчни или осигурителни задължения, да ги внесе доброволно в предвидените от закона срокове.

От НАП препоръчват още, всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.

В случай на финансови затруднения длъжникът може да предостави обезпечения и да обсъди с публичния изпълнител възможност за краткосрочно погасяване на дълга на части.