Атанас Каракашев посочи, че една от основните причини за ниските добиви на мед се дължи на високата смъртност на пчелите, породена от силните пестициди, с които се обработват някои зърнените култури.

Той припомни, че през миналата година Съюзът на българските пчелари организира протести с настояване земеделските производители да спрат използването на никотиноиди при пръскането на полските култури, които обричат пчелите на смърт.

„Масово отровиха пчелите, което не им позволи да влязат в зимата подготвени и сега на места имаме дори 100% смъртност, а средно за страната 50 % загинали пчелни семейства. Хвалим се, че имаме високи добиви от жито, но това се отрази пагубно за пчеларите. Останалите живи пчели са с отслабена имунна система, което означава, че доходите ще са много ниски, а това е много обезпокоително“, отбеляза председателят на пчеларската организация.

Той маркира още една причина за ниските добиви, свързана с европейските субсидии.

„Добивите намаляват, тъй като се изчисляват на база пчелни семейства. Навлязоха много пчелари с малко познания, за които е важно да имат пчелни семейства, но не е важно да имат мед“, обясни Каракашев.