Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова във Варна, цитирана от chernomore.bg и БТА.

Недостатъчно подготвена техника и наличен персонал, бавна реакция и невъзможност за справяне с бедствието на пет общини, за които е отговаряла фирмата, са причините, заради които ще отнесе глобата.

"Фирмата е декларирала, че има машини, но на практика има един роторен снегорин", каза Павлова.

Министърът допълни, че в резултат на такива практики общинските пътища в областите Варна и Добрич всъщност са отваряни благодарение най-вече на Военноморските сили, а не на фирмите, които имат този ангажиме

Министърът коментира, че вече е разговаряла с областния управител и с част от кметовете за по-строги мерки и санкции. Нередности в поддържането на пътищата има както при участъците, за които отговаря държавата, така и за тези, за които са сключени договори от общините.

Вероятно в края на сезона ще се прекратят част от договорите. В цялата страна ще бъдат санкционирани фирмите, които не са се справили с почистването на райони, които временно са бедствали.

Ще отнесат глоби и тези, които не са се справили с почистването на магистрала „Марица" при Харманли.

По-рано министърът посети община Долни Чифлик и село Голица, където има частично бедствено положение. В момента в населеното място няма бедстващи и нуждаещи се хора. Във Варненска област зимна криза има само в селата Голица и Булаир в община Долни Чифлик. 600 души там нямат път, но имат храна и вода.

Павлова допълни, че най-тежката обстановка в страната остава в Бургаска област в участъка Карнобат – Айтос, но и там пътищата се разчистват.