Въпреки постоянните предупреждения и разяснителните кампании и многото такива истории в медиите, телефонните измами стават повече, а ужилените са все възрастни хора.

Преди дни 68-годишният Светлин Антов едва не попаднал в капана на телефонните измамници. Мъжът, който му се обадил, поискал 20 хиляди лева и го заплашил: "Ще ви натрошим кокалите и ще изнасилим майка ви, ще я убием".

Възрастния мъж разказа, че се обадил и друг измамник, който се представил за полковник от полицията. Казал, че жилището му е под наблюдение, защото има акция за задържане на престъпници. И поискал Антов да му продиктува номерата на всички налични банкноти, с които разполага.

"Аз започнах по една, по една банкнотите казвам им номерата, за да може да са белязани пари", разказва Антов пред БНТ.

После мнимият полковник му казал да сложи парите в плик и да ги хвърли през балкона.

"Три пъти съм излизал да ги хвърля и все нещо ме караше да не ги хвърля. Седнах в кухнята и казах, майко, ако щат да ни убиват, аз пари няма да хвърля", споделя Светлин Антов.

Въпреки шока, той позвънил на телефон 112 и разказал, какво се случило. Дежурната служителка обяснила, че става дума за измама.

От полицията във Варна заявиха, че този случай не е единствен и съветват при телефонно обаждане с искане за пари, да се обаждат на спешния телефон и в никакъв случай да не дават адреса и личните си данни.