Съдът призна 29-годишния Росен Великов за виновен в това, че на 10 август 2015 г. на пътя Варна - с. Константиново - гр. Белослав, в местността „Орехчето", при управление на товарен автомобил, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на жена, шофирала друго МПС. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Варна.

При движението си Великов превишил регламентираната скорост на движение от 90 км/час и управлявал МПС със скорост от 100.62 км/час.

Преди да извърши маневра „изпреварване" на движещия се пред него лек автомобил, той не се убедил, че има забрана за извършване на тази маневра, както и че няма да застраши другия участник в движението.

Великов пресякъл единичната непрекъсната линия от надлъжната пътна маркировка, очертаваща двете пътни ленти в този пътен участък и навлязъл в насрещната лента.

В същото време жената, управлявала лек автомобил в противоположната посока, въпреки наличието на непрекъсната разделителна линия между двете пътни платна, решила да завие наляво, за да паркира на паркинга пред магазин „Капри".

При маневрата също навлязла в лентата за насрещно движение. В следствие на удара с товарния автомобил тя починала преди идването на екип на Спешна помощ.

В съдебна зала 29-годишният мъж се призна за виновен по отправеното обвинение и отказа да се събират доказателства.

ВОС му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което намали с 1/3, заради съкратеното съдебно следствие, като така определеното наказание е отложено с изпитателен срок от 3 години и 6 месеца.

Съдът му наложи и наказание "лишаване от право да управлява моторно превозно средство" за срок от 2 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд Варна.