Това каза днес във Варна Маня Манева, главен експерт в дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН, предаде БТА.

Тя участва в семинар с експерти по математика и информатика от регионалните управления на образованието в страната.

Домакин на работната среща бе Департаментът за информация, квалификация и продължаващо образование към Шуменския университет.

В ръцете на учителите е да преценят как децата усвояват материала и колко от часовете ще ползват за упражнения и затвърждаване на знанията, посочи Манева.

По думите й отговорност на преподавателите е да адаптират материала според възможностите на децата в класа. Ролята на учителите се засилва, те трябва да бъдат мотивирани да повишават квалификацията, да използват нетрадиционни, интерактивни методи в часовете си, посочи експертът.

Манева каза, че вече са утвърдени нови учебни програми за шести и осми клас, а в момента тече обсъждане и утвърждаване на програмите за останалите класове, включително седми, когато се провежда външно оценяване.

На въпрос кога ще отпадне необходимостта родителите да плащат за частни уроци по математика, Манева посочи, че не бива да се забравя, че в училище съществуват механизми за допълнителна помощ за децата.

Всеки учител си има график за допълнителни занимания и консултации с учениците и това важи не само за преподавателите по математика, каза експертът.