Това съобщи директорът на организацията и член на Местната комисия за борба с трафика на хора Анна Николова пред "Фокус".

По думите й е трудно да се състави точна статистика, която да бъде изчерпателна и представителна при случаите на трафик на хора, защото малка част от жертвите стигат до неправителствените организации или други институции, занимаващи се с подобна проблематика.

"Случаите, постъпили при нас за периода януари-септември касаят предимно пълнолетни хора, получили необходимата закрила, настаняване, предоставяне на психологическа, социална и правна подкрепа”, обясни Анна Николова.

Тя посочи, че класическите похвати, с които се примамват потенциалните жертви, се базират на измамни обещания за работа, брак в чужбина и понякога - за образование.

"Механизмът "Loverboy" е изключително разпространен. Той се обуславя с изграждане на емоционална връзка между потенциалната жертва и трафиканта”, поясни Николова.

По думите й през последните една-две години този метод тенденциозно започва да се свързва със сключване на фиктивни бракове, като първа крачка към трафик и по-нататъшна експлоатация, която най-често се изразява в сексуална форма.

"В много бързи темпове сексуалната експлоатация се следва от просията и трудовата експлоатация", подчерта директорът.