Този размер е по-нисък от първоначално предложения налог от 850 лв., който бе обсъждан на заседание на комисията по транспорт и предизвика недоволството на превозвачите.

Според вносителите той е компромисен и е постигнат след разговори с представителите на бранша. Оказа се, че и той обаче не удовлетворява представителите на таксиметровите фирми, които присъстваха в залата, и те отново заплашиха с протести.

На гласуване изобщо не бяха подложени другите два варианта за размера на данъка, които бяха обсъждани на заседание на ресорната комисия – 400 лв. и 500 лв., предложени съответно от синдикат „Авто 94“ и от Националния съюз на превозвачите.

Следващия месец започват консултации за определяне на нови минимални и максимални прагове на тарифите за превоз, съобщи председателят на комисията Добромир Джиков, цитиран от Топновини.

Новият данък влиза в сила от януари следващата година и може да варира от 300 до 1000 лв.

Размерът му се определя от общинските съвети. За София той е 850 лева годишно, в Пловдив – 750, в Бургас – 660 лв., посочи председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.