Марчо Жеков е обвиняем за това, че на 16 септември наръга с нож 31-годишната жена до училището, в което учи дъщеря им. До скоро двамата живеели заедно и сега имали спорове за детето.

В хода на разследването са събрани многобройни доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, претърсване и изземване, както и показанията на множество свидетели, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд-Варна.

Жената беше прободена на пет места в гърдите и в корема, като в опита си да се защити получи и множество наранявания по ръцете. Тя беше настанена във варненска болница, където й направиха няколко животоспасяващи операции.

След нападението Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия си автомобил, за да наблюдава ставащото.

По делото е приложена медицинска документация - 11 епикризи, от които е видно, че за периода 2004-2015 г., и особено последните две години, обвиняемият е бил лекуван интензивно в психиатрично заведение с установена категорично диагноза „Параноидна шизофрения“.

Това обаче не е мотив за определяне на по-лека мярка за процесуална принуда, реши съдът.

По делото е назначена Съдебно психиатрична експертиза, която трябва да бъде готова до 21 октомври. Само изследването на експертите може да установи дали Марчо Жеков е осъзнавал стореното от него и дали може да носи наказателна отговорност. С оглед безопасността на близките на обвиняемия, както и на реалната опасност, ако е на свобода, Жеков да се укрие или да извърши и друго престъпление, съдът счете, че адекватна към настоящия момент е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Определението не подлежи на обжалване.

Опитът за убийство е тежко престъпление по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.