Това каза във Варна председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. Диана Петкова.

Позицията й бе подкрепена и от Диана Хаджиангелова - председател на Асоциацията на българите, страдащи от астма, алергия и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Двете поставиха в крайморския град официалното начало на национална информационна кампания, която ще премине под наслов "Дишай свободно" и ще обхване всички големи градове в страната.

Българите все още подценяват сериозно белодробните болести, посочи доц. Петкова.

По думите й, у нас трима от четирима болни с ХОББ всъщност не са диагностицирани. Проблем за България е това, че хората, живеещи далеч от големите градове, нямат свободен достъп до специалисти по белодробни болести, каза още Петкова.

Тя посочи, че е наложително Касата да поеме рехабилитацията на диагностицираните пациенти, както е в Западна Европа.

Броят на лекарите по белодробни болести непрекъснато намалява и трябва да се помисли за мотивация на студентите, за да избират тази специалност, каза още Петкова.

Според нея това би станало, ако се осигури нормално финансиране за клиничните пътеки за този тип заболявания. Петкова разясни, че в момента голяма част от болните в по-тежко състояние изобщо не излизат от лечебниците, тъй като не разполагат с кислородни концентратори у дома си. Това е много по-натоварващо бюджета на НЗОК, отколкото тя да помогне на всеки пациент да има апарат в дома си и да живее достойно.

Данните сочат, че основните причини за белодробните болести са тютюнопушенето и замърсяването на въздуха. По думите на Хаджиангелова стремежът на организацията, която ръководи, е да ангажира държавата и местните власти с тези проблеми.

Въздухът ще бъде по-чист, ако в големите градове се обособят "сини" и "зелени" зони, направят се велоалеи, предпочетат се тролейбуси вместо старите автобуси, каза Хаджиангелова.

Тя допълни, че българите трябва да разберат, че сами си вредят, когато се топлят на твърдо гориво, особено ако използват мокри дървета.