За целта община Варна ще задели от бюджета си 118 хиляди лева. Ако идеята бъде осъществена, това ще бъде първият в страната ни подобен център, предаде БНТ.

Съпругата на Асен Даскалов е с диагноза „Алцхаймер“ от десет години. За нея той се грижи сам, но заради ангажименти често му се налага да я оставя без надзор.

"За съжаление, няма такова място, на което мога да я оставя. Примерно, ходих сега да получа пенсиите, пак я оставих сама. Имаме голяма нужда от дневен център.“, каза Даскалов.

Изграждането на центъра обаче ще стане факт през следващата година. В него ще работят медици, психолози, арт терапевти, юристи. Освен специални грижи, които ще се полагат за пациентите с Алцхаймер, ще се работи с членовете на семействата.

"Важното е да подпомогнем и социализираме по-добре хората, които са с такова заболяване, за да се чувстват и те пълноценни до края на жизнения си път", каза зам.-кметът на Варна Коста Базитов.

Във Варна е направено първото за страната ни проучване за броя на пациентите с Алцхаймер, деменция и други паметови нарушения. То показва, че около 6% от хората над 65 години страдат от някакъв вид деменция.