Хората, които го отглеждат, го наричат Енчо, тъй като момченцето бе намерено на Еньовден и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан. Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име по съдебен път, съобщава директорът на дирекция „Социално осигуряване“ във Варна Адриана Григорова пред в. "Черно море".

Причината е, че на този етап няма никакви данни за родителите му. Те се издирват от полицията и разследването не е приключило. Когато това се случи, ще подадем искане до прокуратурата за образуване на дело и за съдебно решение за име и ЕГН, обяснява Григорова.

Според нормативите всяко бебе получава акт за раждане в 7-дневен срок. Ако той бъде пропуснат по някаква причина, служебните лица в общината издават необходимия документ, ако раждането е в рамките на календарната година.
В нашия случай обаче момченцето е родено вероятно през октомври или ноември 2015 г., което изисква съдебно решение, уточнява Григорова.

По думите й детето е в отлично здраве и получава всички необходими грижи за отглеждането си.

Бебето, на възраст 7 месеца, бе намерено подхвърлено на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“. То бе откарано веднага за преглед с линейка на „Бърза помощ“ и още същия ден предадено на социалните служби. След това то бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във „Виница“.

Издирването на родителите >>>