Това съобщи д-р Иван Иванов, управител на здравния център ДКЦ1 „Св. Клементина”, който за поредна година осигурява медицинското обслужване на плажовете.

"Постовете ще останат до края на септември. Ако времето се развали, сестринският пункт може да бъде затворен, но лекарите и реаниматорите ще останат по плажовете до края на септември”, уточни д-р Иван Иванов пред "Фокус".

По думите му за предстоящите празнични почивни дни при необходимост ще бъдат осигурени повече екипи и линейки по плажовете в града и прилежащите курорти.

"Очакванията са през септември времето да бъде подходящо за плаж, особено в сутрешните часове", коментира д-р Иванов.

Той посочи, че през вчерашния ден времето е било подходящо за плажуване, морето е било по-спокойно, но флагът е бил жълт, тъй като вероятно е имало течения.

"Всички водни инциденти това лято се случиха заради неспазване на правилата за къпане в морето", коментира още д-р Иван Иванов.

По думите му голяма част от плажуващите и през този сезон не са спазвали инструкциите на спасителите, като са влизали в морето с надуваеми предмети, когато това е било забранено.

„Морето ги повлича и стават инциденти. След Илинден имаше и много дънни ями и течения”, каза още д-р Иван Иванов.

Той допълни, че в началото на седмицата е имало случай с пострадал, който е получил инсулт, докато е бил във водата. Пациентът е отведен в болнично заведение и настанен в реанимация.

През последните дни е имало случаи и на опарване от медузи, като пострадалите са получили леки алергични реакции.